I går kväll (tisdag den 16:e juni), samlades styrelsen för ett extra möte med anledning av incidenterna i stora badparken. Tack vare det goda samarbetet med Haninge kommun, deltog en kommunpolis i mötet.

Vad har hänt?

Baja-Major har välts tre gånger, camping på stranden, stor nedskräpning, ett antal personer som eldat/grillat och viss skadegörelse, har skett under den senaste veckan.

Samtliga incidenter har polisanmälts.

Under mötet fick vi genom kommunpolisen information om vad kommunen kommer att göra samt en hel del tips och idéer att gå vidare med.

Grunden för polisens eventuella agerande här i Årsta utöver vad lagboken föreskriver är det den lokala ordningsstadgan. Den finns på Haninge kommuns hemsida och i ord och kartor beskriver vad som gäller.

Kommunens väktarbilar som normalt ronderar kommunens fastigheter, kommer även att rondera stora stranden, vilket innebär att kompetent personal kan se och även agera om något olämpligt sker.

Det är viktigt att vi fortsätter att polisanmäla, olaglig camping, eldning, hot och liknande allvarliga händelser. Det är anmälningar som ligger till grund för polisens prioriteringar.

Att vi alla kan och får tala om för personer som bryter mot den lokala ordningsstadgan, det olämpliga i deras handlingar. Att iakttagelser av olämpliga aktiviteter som inte polisanmälts kan skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Då ska det finnas med Vad, Var, När, och Antal.

Grindarna till rampen vid Årsta brygga samt nerfarten till Karlslundsbadet skall vara låsta. Rampen Årsta brygga, ligger lite för sig och i skydd av mörkret har t.ex. prostitution förekommit där. Detta gäller även för parkeringen vid Skogsråstigens parkering samt vid parkeringen tid stora badet.

På flera ställen i kommunen genomförs nattvandringar. Ett frivilligt åtagande som idrottsföreningar organiserar med stöd från kommunen. Samfälligheten får inte organisera sådana aktiviteter, men det är fritt fram för föreningar i området att ta initiativ till sådant.

Vi kommer också att förbättra skyltningen vid stora badets infarter, på sådant sätt att vad som inte får förekomma är tydligt.

För att förhindra vältning av ”baja-major” har våra gubbs nu gjutit socklar som de förankrats i.

Våra sommarungdomar städar av stora badet dagligen, och tömningen av papperskorgarna sker oftare.

Vi hoppas och tror att genom de ovan beskrivna åtgärderna att situationen vid stora badet förbättras.